fbpx
Természet Áldása zöldborsó

Természet Áldása zöldborsó

A zöldborsó latin neve Pisum sativum a hüvelyesek családjába tartozik. Bemutatni, talán senkinek sem kell. A borsó egyéves, lágyszárú növény. Hajtásainak és leveleinek színe hamvas, kékes világoszöld. A termést borító hüvelyek szintén élénk zöldek, de vannak kékes-lilás hüvelyt érlelő fajták is. A zöldborsó állítólag két őshazával is rendelkezik, az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia. Egyiptomi és kisázsiai régészeti leletekből kiderül, hogy már hamar haszonnövénnyé vált. A Földközi-tenger környékén az ókorban a görögök, majd a rómaiak is termesztették. A borsót Európában sokáig elsősorban, mint takarmánynövényt hasznosították. Napjainkra a magyar konyha ismerős és közkedvelt hüvelyese, melyből a levestől, a főzeléken át a szendvicskrémig számtalan ízletes ételt készíthetünk.

A zöldborsó hazánkban az egyik legkedveltebb nyári zöldség, de csomagolva vagy fagyasztott formában az év bármelyik időszakban fogyaszthatjuk.

Amilyen kicsi olyan gazdag a vitaminokban és ásványi anyagokban. Rostokat is bőven tartalmaz a zöldborsó.

A zöldborsót a World Healthiest Foods (amerikai nonprofit szervezet) úgy értékelte, mint a K-vitaminnak „nagyon jó” forrása. A K-vitamin a csont kalciumkötő képességét meghatározó oszteokalcin nevú csontfehérje képződésében nagyon fontos.  A csont nem kollagén jellegű fehérjéinek megközelítőleg 10%-át teszi ki. A K-vitamin a véralvadáshoz is szükséges, hiánya vérzékenységet okoz.

B6-vitamin és folsav is szép mennyiségben található a zöldborsóban. Ezek együtt csökkentik az anyagcsere egyik melléktermékének, a homociszeteinnek képződését. A homocisztein veszélyes molekula, amely megakadályozza a csontozat egészségének megőrzését, és csontritkulást okozhat.  

Esszenciális aminosavakat tartalmaz a zöldborsó.

Folsav és a B-vitaminok lelőhelyei is a kis zöld szemek. B1-, B6-, B2-, B3-vitaminok is nagyon jó mennyiségben jelen vannak a borsóban.

A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, fehérjetartalma nagy, 5-7

A mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó mennyiségben van jelen a zöldborsóban.

Vastartalma is említésre méltó. A vérünkben az oxigént és a szén-dioxidot szállítja a vas, és nélkülözhetetlen a szervezet enzimeinek működéséhez, a vér összetevőinek előállításához. Mivel a vas felszívódásához feltétlenül szükséges a C-vitamin is, a zöldborsóban pedig mindkettő jelen van, így szervezetünk képes lesz hasznosítani ezt az értékes ásványi anyagot.

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up