fbpx
Természet Áldása étkezési mák

A mák mára már elterjedt az egész világon és hazánkban is régóta termesztett kultúr – és élelmiszernövény. Őshazája Közép-Ázsia. Termését a mákszemet, a konyhákban közvetlenül felhasználják, de olajat is nyernek belőle, a mákgubók bizonyos részeit a gyógyszeripar is hasznosítja (görcsoldásra, köhögéscsillapításra, fájdalomcsillapításra, alkaloidok előállítására). A népi hiedelmekben rengeteg helyen szerepel eme sokoldalú csodálatos gyógynövény.Okosságok

-          A rendszeres és bőséges mákfogyasztással kapcsolatos pozitívumokról a népi gyógyászat -és tapasztalat, valamint a tudományos szakirodalom is vaskos oldalakat írt már tele. Vitathatatlan a mák fontossága a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás gyakorlásában. Legfontosabb és talán legismertebb tulajdonsága ennek a csodálatos növénynek az az „okos” képessége, hogy a csontritkulás megelőzésében, vagy a már kialakult előrehaladott csontritkulás kezelésében és-vagy megállításában óriási erőfeszítéseket képes tenni. Hálás lehetünk a máknak. Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, a csontokba beépüléséért – így képes felvenni a küzdelmet a rendszeresen szervezetünkbe bevitt mák, a csontritkulás ellen. Fogyasszuk egészéggel.

-          A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Magas B-vitamin tartalmából következik, hogy idegnyugtató, altató, csillapító hatással bír.

-          A mákmagok nem utolsó sorban jelentős béltisztító hatásuk miatt is elfoglalhatják méltó helyüket az egészséges táplálkozásban. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.

-          A mák jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist.

-          A mákfogyasztás fokozza a szervezet védekező működését, növeli a szellemi teljesítőképességet.

Mákosságok

Már az ókori görög - és római birodalomban is mézzel keverve fogyasztották a mákot, igazi jótékony csemegének számított ez az édesség. Napjainkban is főleg édességek készülnek belőle, legtöbbször töltelékként, vagy tészták, krémek összetevőjeként kerül az asztalunkra valamilyen étkezési mákból készült finomság. Szüreti időszakban és karácsonykor a mákos bejgli elmaradhatatlan íze a családi hangulatban eltöltött munkának vagy ünneplésnek. A mákos guba, mákos rétes is népszerű választás nemcsak a vásárokon és piacokon, de a háziasszonyok, nagymamák konyhájában is gyakran szereplő fogás. Tésztákhoz keverve, kis kreativitással bármibe beletehető: pitébe, bélesbe, tortába vagy muffinba. Nem ritka ma már a mákos fagylalt sem, a mákos- lekváros palacsinta töltelék. Az iskolai menzák hangulatát idézik a dolgos hétköznapok után gyorsan elkészíthető, jóleső porcukros- mákos kiszedett tésztás ételek is. Jó tudni, hogy a darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral. Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, dzsemmel, lekvárral, csokoládé krémmel de reszel citromhéjjal is.

 


 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up