fbpx

Természet Áldása hántolt árpa


Az árpa a pázsitfűfélék családjába tartozó, egyszikű növény. Gabonaféle, gluténtartalma miatt, lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Az árpa a hűvösebb, csapadékosabb éghajlatot szereti és a magaslatokon sem érzi rosszul magát: az európai havasokban 1000, a Himaláján egészen 4300 méterig fellelhető. A hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje, származási helye Tibet és a Közép-kínai Hegyvidék.

Hántolt árpa?

Mit jelent ez az eljárás? A hántolás, az e célra alkalmas egyes gabonafélék vagy hüvelyesek (rizs, borsó, árpa, köles, cirok, zab stb.) héjának és magbelsőrészének szétválasztása, különböző hántológépekkel, lehetőleg minimális liszt- és törmelékképződés mellett. Az így kapott magbelsőből további felületkezelő és finomító eljárásokkal emberi fogyasztásra alkalmas hántolt terméket állítanak elő.

Kis történelem

Nagyon régre nyúlik vissza az emberiség történelmében, az árpafogyasztás eredete. Állítólag már az ősi civilizációk, mint a sumérok is, ismerték és ételeikhez felhasználták ezt az értékes gabonafélét, de a piramisokat készítő rabszolgák energetizáló táplálékának is alapja volt, az erőt adó árpa. Krisztus előtt a 4. században élt híres görög filozófus Platón idejében, feljegyzések tanulsága szerint Görögországban a búza mellett a második legfőbb gabona volt az árpa. Az ókori görög civilizáció után vagy azzal egy időben felemelkedő Római Birodalomban az árpa a gladiátorok rendszeres kásaételéül szolgált, ettől az igen értékes és gazdag gabonától volt erejük a harcokhoz. Az árpáról úgy tartották a rómaiak, hogy az Mars, az erős és bátor hadisten gabonája, így annak fogyasztása erőt, bátorságot és harciasságot sugároz lényükbe. Napjainkban a vegetáriánus és reformkonyha egyik alap gabonafajtája. Ma, a szibériai vidékeken az árpaliszt az egyik főeledel, de gyakran fogyasztják Norvégiában, Skóciában és Írországban is. Tibet nemzeti ételét, a campát (jakvajban pirított árpatöret) is árpalisztből főzik.

 Valamit tud!

Valamit tudhattak már régen is az emberek az árpáról, ha a történelem során, olyan hosszú időn keresztül nagy becsben tartották és kedvelték. Valamit tud az árpa és nem is keveset! Számos olyan, kedvező hatással rendelkezik, amelyet jó tudni róla: gazdag B-vitaminokban és nyomelemekben, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz. Mindezek elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Fogyasztása nyugtatóan hat az idegrendszerre. Az árpa vizelethajtó hatású is. Rendszeres fogyasztása kedvező hatással bír az érzékszervek működésére, valamint segíti a sejtépítést is. Fogyasztása ajánlott erős fizikai és lelki igénybevételnél is, kitűnő táplálék sportos életvitelt fojtatóknak, tudatosan táplálkozó egészséges életvitelt élőknek, fizikai munkavégzés mellé.

Konyhába vele, a tányéron a helye!

A hántolt árpa könnyen beépíthető napi táplálkozásunkba. Felhasználása nagyon sokrétű. Használhatjuk levesbetétként, köretnek, kását készítve belőle, süteményekbe, müzlibe, húsok mellé, zöldségekkel együtt salátákra szórva, megfőzhetjük, piríthatjuk, ledarálhatjuk. Az interneten árpás receptek végtelek sora és fantáziadús árpás étel- és süteményötletek hada várja a konyhában kísérletezőket. Mivel az árpa gabonaféle, mindig vízben főzzük meg, növényi olajokkal tehetjük táplálóbbá. Az árpát használat előtt, rövid ideig érdemes beáztatni, majd másfélszeres-kétszeres mennyiségű vízzel felönteni, és 25-30 percig főzni. Áztatás nélkül, olajon pirítva, háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel, és 40-45 percig főzzük.

Az árpa, mivel hűtő gabona, kifejezetten ajánlott a nyári melegben!

 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up