fbpx
Tudj meg többet a kókuszzsírról!

Természet Áldása kókuszzsír

A történelem során a kókuszdió az őslakosok egyik alapélelmiszere volt. A kókuszpálma (Cocos nucifera) termése, öt-tizenkét termést tartalmazó fürtökben fejlődik a fán. Az Indiai- óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália között szigetcsoportról származik.

Gyümölcshúsából nyert zsiradék, a kókuszolaj, tartalmaz trigliceridet, tokoferolokat, foszfolipideket és zsírsavakat, melyek kitűnő antivirális (vírusellenes) és antibakteriális (baktériumellenes) hatással rendelkeznek. Zsírsav összetételének 83%-a telített zsírsav, 7%-a egyszeresen telítetlen, 2%-a többszörösen telítetlen zsírsav. A kókuszban lévő zsírsavak 50%-a laurinsav, mely erőteljes anti-mikrobiotikus, antivirális, antibakterális, antiprotozoa és gombaölő hatással rendelkezik. Közepes szénláncú zsírsavai (MCT) közvetlenül, átalakulás nélkül képesek felszívódni. A hasnyálmirigy lipáz enzime (zsírbontó enzim) hiányában, valamint csökkent termelése esetén is jól hasznosulnak. Emésztésükhöz nem szükséges az epesav, így kiválóan alkalmazható zsírfelszívódási zavarokkal járó betegségek diétás kezelésében is.

A kókuszolaj és kókuszzsír között valójában csak az olvadási hőmérsékletben van különbség, hacsak nem adtak valamilyen anyagot az olajhoz forgalomba hozása előtt. A kókuszolajat a szárított kókuszhúsból állítják elő préseléssel. 

Egyes kutatások kimutatták, hogy a kókusz rendszeres fogyasztása számos betegség megelőzéséhez hozzájárul, mint pl. daganatos betegségek, vastagbélgyulladás, emésztési problémák, gyomorfekély, magas koleszterinszint, ízületi gyulladás, bakteriális és vírusos eredetű megbetegedések, magas vérnyomás, gombás fertőzések. A kókusz fehérjetartalma alacsony, azonban azonnal felszívódik a szervezetben.

A kókusz jelentős forrása a szelénnek, amely a szervezet egyik antioxidáns enzimjének, a glutation peroxidnak létrehozásában játszik fontos szerepet. A kókusz anti-mutagens jellegét számos rákkeltő vegyi anyagokkal szemben bizonyították. Eddigi kutatások igazolták, hogy a kókusz csökkenti a mell-, vastagbél- és bőrrák kialakulásának esélyét.

Magas rosttartalma csökkenti a béltartalom szállítási idejét, ezzel csökkentve a daganat kialakulásának kockázatát a vastagbélben, valamint a vér koleszterin szintjének mérséklését is elősegíti.

A Természet Áldása kókuszolaj finomított, íztelenített és illatmentesített. Kiválóan alkalmas sütésre, főzésre, párolásra. Magas hőállósága miatt sütésnél többször is felhasználható.

Szerző: Tajti Mónika

Források:

Bandeira Alves et al. BMC Proceedings, 2014, 8 (Suppl 4): P68
Duggal, Puneeta, Guident 6.11 (Oct 2013): 60-62- Coconut: The life of tree Harald W. Tietze – Dr. Arthur Echano – Juta Stepanovs- Fókuszban a kókusz 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up