fbpx
Fogyassz Te is rendszeresen dióféléket!

Miért érdemes olajos magokat fogyasztani?

Az olajos magok ehető belső magrészét ehetetlen, kemény burok és héjrész veszi körül. Hozzájárulhatnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, illetve a rizikófaktorok csökkentéséhez. Rendszeres fogyasztásuk révén sokkal kisebb lesz az esélye például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok, a kardiovaszkuláris problémák, a diabétesz, az ízületi panaszok, a csontritkulás vagy a demencia (szellemi képességek hanyatlása) kialakulásának.

Az olajos magvak 40-60 százalékban tartalmaznak zsiradékot, telítetlen zsírsavakban gazdagok, melyek kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. Fehérjetartalmuk magas. Szénhidráttartalmuk tekintetében nagyrészt keményítőről, illetve élelmi rostokról beszélhetünk.

olajos magokVitaminjaik közül kiemelkedik a B-vitamin csoport számos tagja, az antioxidáns E-vitamin, valamint a zsírban oldódó A-, D-, és K-vitaminok is.
Az olajos magok tápanyagban gazdag élelmiszerek. Epidemiológiai tanulmányok során igazolták, hogy rendszeres fogyasztásuk mindkét nemben hatásos a magas vérnyomás, daganatok és gyulladásos betegségek megelőzésében.

Habár energiában gazdag élelmiszerek, mégis tele vannak a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal, telítetlen zsírsavakban és egyéb bioaktív összetevőkben gazdagok: jó minőségű növényi fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat, tokoferolokat, fitoszterolokat és polifenolos vegyületeket tartalmaznak. Egyedi összetételének köszönhetően az olajos magvak egészségre gyakorolt pozitív hatása meglepően sokoldalú. Mértékletes fogyasztása nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez!

Lássuk mégis miért érdemes fogyasztanod!

Tudtad például, hogy az olajos magok rendszeres fogyasztása mindkét nemben csökkenti a szív és érrendszeri betegségek valamint az epekövek kialakulásának esélyét? Továbbá, epidemiológiai kutatások bizonyítják, hogy nőkben csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát!

Két vizsgálat során is igazolták az olajos magvak rendszeres fogyasztása és az epekő megjelenésének csökkenése közötti összefüggést. A "Nurses' Health Study" 718, 20 év feletti nőt vizsgált, náluk a heti rendszeres (minimum öt alkalommal) fogyasztás következtében 25%-kal csökkent az epekő kialakulásának esélye. A "Health Professional's Follow-up" vizsgálata során férfiakat vizsgálva ez az eredmény 30%-ra tehető.

Ezen kívül számos ásványi anyagot is tartalmaznak. Kitűnő kalcium-, magnézium- és káliumforrások. Nátriumtartalmuk feldolgozatlan formában alacsony. A bennük található ásványi anyagok egymáshoz viszonyított aránya is rendkívül kedvező! Gondoltad volna, hogy az olajos magvakra jellemző magas kalcium, magnézium és kálium, alacsony nátriumbevitellel társítva véd a csontok demineralizációja, a magas vérnyomás ,az inzulinrezisztencia, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulása ellen?

Bioaktív összetevői, mint például a tokoferolok, fitoszterolok, folsav, szelén és magnézium bizonyítottan antioxidáns, gyulladásgátló és antikarcinogén tulajdonságokkal rendelkeznek
Egy görög nőkkel végzett kisebb eset-kontroll vizsgálat igazolja, hogy az olajos magvakban gazdag étrend csökkenti az endometriális carcinoma (méhnyálkahártyát érintő) rák kialakulását.
Tokoferoljai és fenolos összetevői antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. És, hogy ez mégis miért olyan fontos? Ezek az anyagok a szervezetben keletkező káros szabad gyököket semlegesítik, csökkentik a lipidperoxidációt és a DNS károsodását! Növelik a szervezet antioxidáns enzimeinek aktivitását és a koleszterinszintünkre is jótékony hatással vannak: az LDL („rossz”) koleszterinszintjét csökkentik, míg a „jó” koleszterinként ismert HDL szintjét növelik a vérben.

A dió nagy mennyiségben tartalmaz melatonint is, amely azontúl, hogy segít a jobb alvásban, az anyagcsere működésében is fontos szerepet játszik, sőt, antioxidáns hatásánál fogva jótékony hatást gyakorol mindenre, a szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a csontok egészségéig és az elhízásig.

A fent említetteken kívül számos egyéb betegség megelőzésében is bizonyították jótékony hatásukat, mint például koronáriás szívbetegség, hirtelen szívhalál, szívroham, stroke, magas koleszterinszint.
Élvezeti értékük, felhasználhatóságuk sokoldalúsága kitűnő alapanyaggá teszi őket a konyhában.
A legnépszerűbb olajos magokat a Természet Áldása termékei között is megtalálod, lássuk melyek ezek:

Magas energia- és zsiradéktartalmuk miatt azonban fontos a mennyiségeket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, de belekeverheted kedvenc müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat, vagy akár egytálételeket is.
Élj te is egészségesen! Étrended tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, fehérjeforrásokat és olajos magvakat is!

Tajti Mónika
dietetikus 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up